GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Kezdő útmutató

Melyik terméket válasszam?

Ez nagyon sok mindentől függ, így nincsen erre a kérdésre megfelelő válasz. Fontos tudni, hogy a spórolás, a környezetvédelem, a baba bőre vagy a trendiség, a minták miatt használ valaki mosható pelenkát. Vannak dundibb és vannak vékonyabb babák, keveset és sokat pisilők, és még nagyon sok olyan dolog, ami szempont kell, hogy legyen a vásárlás során. Érdemes felkeresni a helyi mosható pelenka klubot, hogy felpróbálhassad a babádra és megtalálhasd azt a fazont, ami neked legjobban tetszik.

Hány pelenkára van szüksége egy babának?

Az attól függ, hogy hány naponta szeretnénk mosni. Egy újszülöttet nagyjából naponta 10-15x kell átpelenkázni, ez azt is jelenti, hogy zsebes pelenkából nagyjából 30 darabra van szükség, gyapjúból viszont ennél sokkal kevesebbre, mivel (ha nem lesz koszos), azt elég csak szellőztetni.

Milyen gyakran kell cserélni?

Nagyjából 2-3 óránként, illetve amikor „műsoros” lesz a pelenka. Kivéve éjjel.

Hogy tárold a használt pelenkát?

Akár nedves, akár száraz tárolással is lehet. A nedves tároláshoz szükséged lesz egy vödörre/dobozra, amit megtöltesz vízzel, majd használat után elég csak ebbe dobálni a pelusokat. A száraz tárolásnál csak ki kell öblíteni vízzel a használt pelenkát, majd félrerakni mosásig.

Termékeink

Milyen anyagokból készülnek?

A PUL bebújós külsőink kívül jersey-ből, belül PUL-ból, a passzé pedig polárból készül.
A gyapjú bebújós külsőnk merinó gyapjúból készül.
A zsebes pelenkánk mintás darabjai kívül pamutjersey vagy pamutvászon, annak a másik oldalán PUL található, illetve legbelül szárazontartó réteg, 100% PES velúr.
A belső pelenkáink kívül pamut, belül bambusz frottírből készülnek, bevarrt magként pedig egy réteg kender-bambusz és 1GEN Original Zorb van belevarrva.
Pelenkabetéteinknek két fajtája van. Az egyik szárazontartó – zorb – két réteg kender-bambuszból, a másik pedig két réteg kender-bambuszból áll.

Újszülött kortól a pelenkás kor végéig?

A One-Size pelenkákat (mint a zsebesünk vagy a belsőnk) 4 kg-tól 15 kg-ig ajánljuk, az OS+ méretünket 12 kg felett. A patentoknak köszönhetően nagyon sokféle variációra állíthatóak be.

Mennyi betétre vagy belsőre lesz szükség?

Ez teljesen gyermekfüggő. A születés után egy ideig elég, ha csak kistörölközőt vagy tetrát betétre hajtva adunk a babára, de később, amikor már elkezdenek mennyiséget pisilni, különböző turbózási lehetőségek vannak.

Mosás

Hogyan lehet mosni?

A gyapjú pelenkákat CSAK KÉZZEL szabad mosni, kézmeleg vízben, a mosógépben összemennek! Nagyjából hetente-kéthetente mossuk babasamponnal vagy WU2-vel, használattól vagy koszosságtól függően.
Minden mást nyugodtan lehet mosógépben mosózsákkal mosni, azaz a PUL pelenkákat, zsebeseket, belsőket is. Mindent 40 fokon kell mosni, max. 800-as centrivel, kivéve a belső pelenkákat és a betéteket, azokat 60 fokon is lehet.
Javasolt egy rövid öblítőprogram elindítása, majd egy hosszú program (kb. 2 órás – ekkor már babaruhákkal együtt is lehet mosni), bármilyen mosóporral. Mosóparfümöt lehet használni.

Mit nem lehet használni a mosáshoz?

Tilos a dobba közvetlenül mosóport rakni. Tilos a nátrium perkarbonát, mosószóda (tartalmú szer), öblítőszer, fehérítőszer, mosódió vagy -labda, házi készítésű mosószerek használata. Kerülni kell a hideg vízben való mosást.

Mit lehet használni a mosáshoz?

Gyermekeknek való mosószert, mosóparfümöt.

Babaruhával együtt szabad mosni a használt pelenkákat?

A mosható pelenkákat minden mosás előtt ki kell öblíteni akár alaposan kézzel, akár rövid öblítőprogramon géppel. Ezek után nyugodtan moshatjuk együtt a baba ruháival.

Lanolinozás

Hogyan kell lanolinozni?

Két fajta lanolinozást javaslunk a gyapjúpelenkáinkhoz, először egy nedveset, majd egy szárazat.
Száraz lanolinozás: Kimossuk a gyapjúpelenkát. Miután megszáradt, a lanolint a kezünkkel felmelegítjük – fehéredésig –, majd bekenjük a pelenkánk belső felét, úgy, hogy jusson mindenhová. Több lanolint igényel, mint a nedves lanolinozás.
Nedves lanolinozás („befőttes üveges módszer”): Engedünk egy kis vizet a befőttesüveg aljába, majd felmelegítjük. Belerakjuk a lanolint, rárakjuk a fedőt, összerázzuk. Majd ha teljesen feloldódik a lanolin – tejfehér minden, nincs kiválás –, felöntjük langyos vízzel, és belerakjuk a száraz, de már előmosott pelenkát.

Szárítás

Hogyan kell szárítani?

A gyapjú pelenkákat a kézi mosás vagy lanolinozás után egy törölközőbe csavarva kinyomkodjuk (nem csavarjuk!), majd utána fektetve szárítsuk, különben megnyúlhatnak.
Minden mást a teregetőre/szárogatóra rakva szárítsunk.

Lehet szárítógépbe rakni a pelenkákat?

Gyapjú pelenkát, illetve azokat a termékeket, amelyekben van PUL, TILOS.
A belső pelenkákat és a betéteket nyugodtan száríthatjuk szárítógépben, alacsony hőfokon.

Lehet radiátoron szárítani a pelenkákat?

A gyapjúpelenkákat és azokat, amelyekben van PUL, illetve patent NEM szabad radiátoron vagy fűtőtesten szárítani. A betéteket nyugodtan.

Rendelés, szállítás

Rendelés menete

A rendelés leadása után kiküldünk egy díjbekérőt (Billingon keresztül, néha SPAM-ben kell keresni), majd a fizetés beérkezte után postázzuk a terméket 2-5 munkanapon belül.

Szállítás

  Postán maradó levél vagy csomag: 830 Ft
MPL automatába: 950 Ft
Foxpost automatába: 799 Ft
Foxpost házhoz szállítás: 1499 Ft
GLS házhoz szállítás: 1290 Ft

Postai szolgáltatáskereső elérése LINK.
FoxPost csomagautomata keresés LINK.

Mikor és meddig érvényes a visszafizetési garancia?

Mivel higiéniai termékről van szó (bőrrel, nedvekkel érintkezik), ezért visszavenni csak akkor tudjuk, ha nem volt sem mosva, sem használva!
Miután átvetted a termékeinket, kérünk, hogy az legyen az első, hogy rápróbálod a gyermekedre, amennyiben nem jó a méret, vedd fel velünk a kapcsolatot (info@zsobaba.hu vagy +36-20/230-2224) és cseréljük. 14 napon belül el lehet állni a vásárlástól.

Egyéb

Nyáron nincs melegük a babáknak?

A mosható pelenkák légáteresztő anyagból készülnek, legyen szó gyapjúról, vagy PUL-ról. Így egész biztosan nem lesz melege benne a babádnak, mivel szellőzik.

Utazáskor is mosható pelenka?

Természetesen. Amennyiben hosszabb útra indulnátok, és nem tudnád kicserélni a pelenkát 2-3 óra elteltével, pelenkázáskor kicsit több töltetet vagy turbót kell beletenni, hogy biztosan kibírja az utat, de higiéniai okokból ezt sem érdemes 4-5 óránál tovább a babán hagyni. A használt pelenkákat pelenkazsákban tudjuk tárolni hazaérkezésig egy rövidebb út esetén. Hosszabb útnál érdeklődhetünk, hogy a szálláson található-e mosógép, ha nem, és nem szeretnénk magunkkal cipelni (vagy esetleg nincs is) 4-5 napos készletet, akkor használhatunk eldobós betéteket.

Rokon- és családkompatibilis?

Nagyon egyszerű a használatuk, hiszen előre be lehet készíteni, be lehet tölteni a pelenkákat, amit a nagyszülőknek/apukáknak csak fel kell adni a gyermekre.

Túl nagy a terpesz, furán jár a gyermek? Tud benne mozogni?

Természetesen. Ez sokszor csak a szülőnek a szemét zavarja, mert nagyobb csomagot ad, de a babáknak ez nem hátrány. A csípőproblémák megelőzésére is szolgálhat (de nem helyettesíti, ha a szakorvos terpeszpelenkát javasol!).