Hogyan tegyük el a pelenkákat a kistesónak?

Sokszor felmerül a kérdés: mégis hogyan tegyük el a pelenkákat a kistesónak?

Ha éppen szobatisztul a nagyobb gyermekünk, és már úton a kistesó: sehogy. Nyugodtan hagyd elől, vagy fiókban, vagy egy dobozban bárhol, ne fordíts rá különösebb gondot. Ennyi idő alatt semi gond nem lesz a pelenkákkal, betétekkel.

Ha viszont még nincsen úton testvér, rokon- vagy barátbaba (aki mosizna), akkor egy picit nagyobb figyelmet kell fordítanunk a tárolásra.

Nézzük, mik történhetnek NEM megfelelő tárolás esetén:
  • besárgul (megoldás: foltmentesítés elrakás előtt – mélytisztítás, ammóniamentesítés, marhaepeszappan, stb.)
  • kinyúlnak a gumik (megoldás: gumicsere)
  • tönkremehet a PUL, azaz elválik, berepedezik, stb. (megoldás: vagy PUL csere, vagy homokozós/fürdős pelussá minősíthetjük, esetleg klubba tökéletes lehet próbapelenkának)
Hogy ezeket megelőzzük a következőket tegyük:
  1. Először is alapos tisztítást kell végeznünk mindegyiken. (Nyugodtan ammóniamentesíthetsz, mélytisztíthatsz, ha attól nagyobb biztonságban érzed a pelenkákat és a betéteket.) Az én javaslatom az, hogy mosd a szokásos módon (amikkel szoktad mosószer, -dió, -szóda stb.) 60 fokon, majd egy sima vizes (semmi adalékanyag!) mosás szintén 60 fokon, hogy biztosan mindent kiöblítsen a gép az eltenni kívánt dolgokból.
  2. Másodszor jöhet a száradás. Napon, fényben. Erre a legjobb időszak a mostani. Hiszen tudjuk, hogy a foltok vagy penészedés elleni legnagyobb barátunk a “nap, fény, friss levegő” kombináció.
    Csak akkor szedjük be és kezdjük el csomagolni a pelenkákat, betéteket, ha azok BIZTOSAN megszáradtak, így nem nagy gond az sem, ha esetleg napokra “elfelejtjük”. Hiszen ki szeretne találkozni a legnagyobb ellenséggel: a penésszel? (Ha esetleg mégis belebotlanál, lehet, hogy még menthető a gondosan gyűjtögetett készlet.)
  3. A végére maradt a (szinte) legfontosabb dolog: a megfelelő tárolás. A legjobb opció rá egy műanyag, fedeles doboz, ami megvédi a pelusokat a nemkívánt látogatoktól. Ne tömd túl, érdemes “levegőztető” helyet hagyni köztük – még jobb külön pakolni a pelenkákat a betétektől (akár egymás alatt-felett, nem kell külön dobozban), és próbáljuk meg szobahőmérsékleten tartani – a hőingás, a túlzott meleg és hideg nem tesz jót az anyagoknak.

Ezek után is előfordulhat, hogy valami nem passzolt, mert mégis tönkrement a PUL vagy kinyúlt a gumi, de ezeket orvosolhatjuk, vagy “betudjuk veszteségnek”.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Shopping Cart