Mosható pelenka a bölcsődében?

Mosható pelenka a bölcsődében? Teljesen intézményfüggő, hogy az intézmények hogyan állnak a hozzá, függetlenül attól, hogy magán vagy állami, ez inkább az ott dolgozóktól függ, hogy bevállalják-e.

A felvezetés

Először beszéljünk arról, hogy hogy a legjobb felvezetni a mosható pelenka használatot.

  1. Mondd el nekik, hogy ezzel semmilyen dolguk nincsen, te minden nap végén hazaviszed a mosnivalót, és otthon mosod ki.
  2. Biztosítsd őket arról, hogy a különbség csupán csak annyi, hogy nem kukába, hanem egy általad biztosított fedeles tárolóba kell “bedobniuk”.
  3. Vigyél több féle pelenkát (zsebes, csónakos,stb.), megmutatni, kitalálni, hogy számukra mi a lehető legegyszerűbb típus. Általában a tépőzáras zsebes szokott a nyerő lenni, előre betöltve.
Az elutasítás

Ha ezek ellenére meglengetnék az ÁNTSZ-t, vagy mégsem szeretnéd elfogadni azt a döntést, hogy mosható pelenkát használsz, több választásod van.

Az egyik, hogy mégis elfogadod. Beviszed az eldobhatós pelenkát és bent azt használják, te pedig otthon moshatót. (Ez konfliktuskerülő anyukák számára egy könnyebben járható út, de nézd meg az alábbi javaslatok közül a legutolsót is.)

A tények

A másik, hogy nem fogadod el, és tájékoztatod őket a következőkről:

👉 Már nincs ÁNTSZ.

👉 Ellenben van NNK, aminek dr. Müller Cecília a vezetője és egy szuper cikk készült arról, hogy miért is lehet a mosható pelenkát használni. (A cikket megtekintheted ITT.)

👉 Az egyik leggyakoribb kifogás: “nincs külön helyiségük arra, hogy mossák”. Hú, micsoda szerencse! Azt éppen nem is kell.

👉 Ha “baleset” történik, és pisis vagy kakis lesz a ruha, azt is pont ugyanúgy tudják “tárolni”. Gondolom nem landol a gyerek ruhája a kukában.

👉 Az orvostól kérhetsz igazolást arra vonatkozólag, hogy a babád bőre nem bírja az eldobható pelenkát, így “orvosi utasításra” nem használhattok mást, “sajnálod”.

 

Az megint újabb kérdéseket vet fel, hogy ilyen esetben mégis mennyire fog működni közted és a bölcsi között a kapcsolat.

De szerencsére egyre több intézmény elfogadó, sőt, kifejezetten örülnek, ha valaki környezettudatosabb ebben is.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Shopping Cart