Segítség! PENÉSZ!

Segítség! PENÉSZ!
Bár a lehető legkevésbé vágyunk arra, hogy ez előforduljon (hiszen VELEM sose történhet meg), de mégis muszáj beszélni róla, mert a régóta gyűjtögetett készletet teheti tönkre: a penész.

Miért fordulhatott elő?
 • Nem száradtak meg rendesen a többrétegű betétek, vagy AIO/SIO termékek, ezért a fiókba bekerülve jött elő.
 • Már használt (pisis, kakis) termékek öblítése után bedobjuk ezeket a nyirkos, sötét, (általában) fürdőben tartott vödörbe, amire aztán rátesszük a tetejét. A penésznek iszonyúan kedveznek a sötét, szellőzés mentes, meleg vagy párás helyek = fürdőszoba + vödör + annak a teteje.
 • Használt piacon vásárolt termékek esetében is előfordulhat, hogy az előző gazdája esetleg kissé nyirkosan adta fel a postán. Így mire hozzánk kerül, látszólag még semmi baja, de a 40-60 fokos “sima” mosás nem igazán segít eltűntetni, majd első használat után bekerül a vödörbe, ahol mi fantasztikus táptalajt adunk neki, hogy terjedjen.
Mit tegyünk, ha már megtörtént?

Az első, amit tegyél: DOBD KI a műanyag vödröt vagy tárolót! Hiába fertőtleníted, nem fog kijönni belőle, mindent újra fog fertőzni.

Amit még tudni kell: a gombát 3 dolog öli meg: hypo, klór, bórax.

Első próbálkozásnak:

hogy ne kelljen hirtelen ennyire drasztikus módszerekhez fordulni, ezek előtt megpróbálhatod a következő lépéseket, tippeket:

 1. Fertőtlenítő szappan és Sanytol porból egy krémes, kenhető állagú egyveleget készíteni, majd a penészfoltokra kenni, állni hagyni egy éjszakát. (FIGYELEM! A színt fakíthatja!)
 2. Marhaepeszappannal bedörzsölni (elhagyható): meleg vízzel, kézzel bedörzsölöd a pelenkába, majd állni hagyod egy ideig.
 3. Nátrium-perkarbonátos hideg vízben áztatni (más néven folttisztító só – de ez nem tiszta vegyület, alacsonaybb a hatékonysága).
 4. Majd ezek után Sanytol hozzáadásával kimosni 90 fokon a pelenkákat, ezt követően pedig érdemes egy sima vizes mosást is indítani, hogy biztosan kimossa belőle a vegyszereket.

Az egyszeri 90-95 °C-os mosás általában nem szokott problémát okozni, bár előfordulhat, hogy a PUL-lal készült termékek (pl.: zsebes, külső, csónak) nem fognak tökéletesen kikerülni a dobból – de inkább a kuka, mint a penész.

Ha a fentiek nem segítenek:

Ha pedig mindezek után még mindig jelen van a pelenkákon vagy betéteken a penész, akkor jöhet a bóraxos oldat, vagy a hypo (Domestos).

Ami fontos: ezek szem-, bőr- és légzőszervi irritációt okoznak! Nagyon körültekintően használjuk őket!

A színes/mintás területeket nagyon fakíthatják (de vagy ez vagy a penész), szóval ilyenkor érdemes egyszerre inkább kevesebbet felvinni, rövidebb ideig fent hagyni és ezt többször ismételni. Betétek akár ázhatnak is Domestosos vízben pár órát. Majd Sanytol hozzáadásával, hosszú programmal, magas hőfokkal (90-95°C) átmosva őket (akár többször is, hogy biztosan ne maradjon a pelenkákban vagy betétekben anyagmaradék) mehetnek a teregetőre/szárogatóra, ahol nagy közökkel, sok ideig száradhatnak.

Hogy ezt megelőzhesd, érdemes ezeket a tanácsokat betartani:
 • Használt betéteknél mélytisztítás! – nehogy máshonnan kerüljön be a háztartásba.
 • Ne legyen padlófűtés vagy radiátor a vödör alatt/mellett! – a penész a nyirkos, sötét helyeket kedveli a legjobban.
 • Öblítésmentes tárolás nyitott vödörben vagy öblítés utáni száraz tárolás.
 • Ha mód van rá: rövid programon (15′-30′) kimosni minden nap (este) fertőtlenítő (pl. Denkmit) hozzáadásával, majd a nagymosásig száradni hagyni (kivéve ha minden nap van mosás).

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Shopping Cart