Segítség! ROTAVÍRUS!

Bármikor és bárhol összeszedhetjük mi is, de főképp bölcsődékben, óvodákban terjeszthetik egymás között a gyerekek.

Mi is pontosan a rotavírus-fertőzés?

Röviden: hányós-hasmenős vírus, ami komoly gondot okozhat a kiszáradás miatt. Többek között hasfájás, hányinger is jár vele, de előfordulhat láz is. Akár 1 hétig is eltarthat, így fokozottan kell figyelnünk gyermekeinkre, nehogy megjelenjenek a kiszáradás jelei (de ezt olvashatjátok máshol sokkal bővebben, például ITT.)

Hogyan kapható el?

A nem megfelelő higiénés körülmények, vagy a kézmosás elmulasztásával juthat a szervezetünkbe a vírus. A kórokozó a végbél felől a szájüregig terjed és a széklettel ürül – így mi is elkaphatjuk, ha nem vagyunk elég körültekintőek pelenkacsere közben.

Ilyenkor kerüljük a beteg embereket, akikről tudjuk, hogy gyenge az immunrendszere (daganatos, immunbeteg)! A vírus kiürülése eltarthat akár több hétig is!

Mit kell tennünk, ha a a gyermekünk éppen megkapta a rotavírus elleni vakcinát vagy elkapta a vírust?

A rota elleni oltásban élő, gyengített kórokozó van, így ami történhet az annyi, hogy a baba kiüríti a vírust (pl.: egy kis hasmenéssel). Egyedül arra kell vigyáznunk, hogy minket elkerüljön, így ügyeljünk a megfelelő higiéniára (kézmosás előtte és utána!).

Hogyan használjuk ilyenkor a mosható pelenkát?

Ugyanúgy, mint eddig. Semmin sem kell változtatni, esetleg érdemes fertőtlenítő szereket használni a 40 fokos mosáshoz pluszban (pl- Sanytol), ha ez megnyugtat, de mi alapból a 60 fokos mosást ajánljuk mindig, minden mosható dologhoz – ami ezt nem bírja, az nem való a baba fenekére, mivel nagyon ritkán találkozhatunk olyan kórokozóval, amit a 60+ fok ne nyírna ki.

Összefoglalva:

Nem elég hangsúlyozni: KÉZHIGIÉNIA. Alapos szappanos kézmosás, gyakori törölközőcsere.

  • Bevásárlás, játszóterezés, sétálás UTÁN
  • Pelenkacsere ELŐTT (babát védi)
  • Pelenkacsere UTÁN (minket véd)
  • Etetés ELŐTT

Ha bármi vírus felütötte a fejét: ágyneműcsere, játékfertőtlenítés (a többi családtagot védi).

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Shopping Cart